Haspargit - AGRO WAUTERS

free counter
Title
Ga naar de inhoud


HASPARGIT®: DE GRONDSTOF!

… BRON VAN KALIUM, CALCIUM EN ZWAVEL!
Haspargit® is een neergeslagen dubbelzout van kalium- en calciumsulfaat in poedervorm. Het wordt verkregen door kalium te isoleren uit vinasse, het restproduct dat overblijft nadat bij de citroenzuurproductie de nog resterende suiker uit de bietenmelasse werd vergist. Het kalium in Haspargit® is integraal afkomstig uit bieten. Haspargit® mag dan ook worden gebruikt in de biologische landbouw.
Haspargit® bouwde zijn reputatie op de aardappelteelt waar het de kwaliteit en de opbrengst bevordert. Kaliumsulfaat is een bijzonder interessante meststof omdat het geschikt is voor alle bodemtypes en alle teelten. Door zijn lage zoutindex kan het worden toegediend in forse dosissen zoals bijvoorbeeld nodig is bij het hoofdgewas in de wisselteelt. Het voldoet ook heel goed voor teelten met een grote zwavelbehoefte of voor chloorgevoelige teelten zoals aardappelen.
Met zijn gehaltes aan kalium (22 % K2O), calcium (10 % CaO) en zwavel (30 % SO3) biedt zuiver Haspargit® de plant 3 van de 7 voedingselementen die onontbeerlijk zijn voor zijn ontwikkeling en rendement. Deze drie elementen (K, Ca, S) bevorderen ook rechtstreeks de kwaliteit van de plant.
 
EVEN HET GEHEUGEN OPFRISSEN …

KALIUM
Kalium is de belangrijkste bouwsteen van planten. Het maakt tussen de 2 % en 5 % uit van hun drogestofgehalte. Het vervult in de plant verschillende functies
  1. Het verhoogt de weerstand tegen droogte.
  2. Het is belangrijk voor de fotosynthese: het bevordert de synthese van koolhydraten en aminozuren in het blad en ook het transport en de accumulatie van deze stoffen in de reserveorganen (belangrijk voor aardappels, bieten, groenten …).
  3. Het maakt de celwanden dikker en werkt in op het gehalte aan mineralen in het plantensap waardoor de resistentie tegen schimmelziekten en vorst verhoogt.

ZWAVEL
Sinds kort kunnen door de verhoging van het rendement en de vermindering van de atmosferische depositie van zwavel zwaveltekorten ontstaan die de opbrengst gevoelig kunnen doen dalen. Daar is gemakkelijk aan te verhelpen door de bodem een onderhoudsdosis zwavel te geven met een zwavelhoudende meststof zoals kaliumsulfaat. Deze ontwikkelingen maken dat zwavel, dat lang als een secundair bemestingselement werd beschouwd, stilaan het vierde belangrijkste element aan het worden is na N, P en K.
Zwavel is een bouwsteen voor heel wat eiwitten. Het speelt een rol bij de vorming van de zwavelhoudende aminozuren cysteïne en methionine. Een zwaveltekort uit zich in een vermindering van de bladgroei en de eiwitsynthese.
Goed om weten! Een teveel aan chloor en een tekort aan zwavel brengen schade toe aan de teelt. Maar een tekort aan chloor of een teveel aan zwavel zijn daarentegen onschadelijk. 300 eenheden kalium, afkomstig van Haspargit®, resulteren in minder dan 1 kg chloor per hectare.

CALCIUM
Calcium is voor planten een belangrijk bestanddeel voor de opbouw van de celwanden. Het is onmisbaar voor de groei en bevordert de wortelgroei. Calcium verbetert ook de bewaarkwaliteit van aardappelen. Het speelt een belangrijke rol in de celdeling en verstevigt de celwanden waardoor die meer weerstand ontwikkelen tegen druk, parasieten en zwammen. Het maakt ook dat aardappelen minder snel gaan rotten tijdens de bewaring. Calcium is dus een wezenlijk element voor de aardappelteelt en met 10 % CaO onder de vorm van sulfaat, levert Haspargit® de plant rechtstreeks beschikbaar calcium zonder toevoeging van neutraliserende waarden (1T Haspargit® = 100 eenheden CaO).
AGRO WAUTERS BVBA - Bredeweg 1 te 3870 Veulen Stefan
0477 52.38.82
AVEVE Vliermaal - Tongersesteenweg 392 te 3724 Vliermaal Arthur
0477 44.91.32
Terug naar de inhoud